Pompa de benzina, diagnoza si performanta

Au trecut vremurile in care diagnoza pentru pompa de benzina se facea cu ajutorul manometrului si aparatului pentru masurarea voltajului. Astazi, acest lucru se poate face foarte simplu, cu ajutorul unui tester de diagnoza.

Pentru autovehiculele de import mai vechi, pompa de benzina era actionata atunci cand cheia era rotita, aceasta actionand clapeta pentru presiunea carburantului. Astazi, actionarea pompei se face cu ajutorul unor senzori electrici, care sunt si foarte utili in procesul de tester diagnoza computerizata a eventualelor erori.

Astfel, cu ajutorul unui tester, se verifica daca modulele care controleaza pompa de benzina primesc datele in mod corect, cum ar fi presiunea uleiului. Unele modele de tester au incluse datele de la pompa de combustibil separat, ca un modul propriu.

Aceste poate face chiar schimb de date cu modului tabloului de bord, in ceea ce priveste nivelul combustibilului sau presiunea din rezervor. Toate aceste informatii sunt mai usor de citit si de interpretat cu ajutorul testerelor de diagnoza.

In cazul in care fluxul de date nu comunica nimic altor module, atunci pompa se poate inchide. Autovehiculele de generatie mai noua folosesc si alte sisteme de dozare a combustibilului. Astfel in locul obisnuitului regulator de presiune aflat sub capota motorului, sistemul utilizeaza datele electronice transmise de motor, viteza de lucru a pompei fiind calibrata astfel pentru a satisface necesarul de combustibil.

Pe de alta parte, trebuie spus ca pompa de combustibil functioneaza pe baza de impulsuri modulate de energie electrica. Acest lucru presupune ca, daca veti conecta un voltmetru la circuitul pompei de benzina, veti observa o tensiune variabila si nu una constanta.

Aceste sisteme de pompare au moduri diferite de pornire, accelerare, oprire sau de intrerupere a alimentarii cu combustibil. Toate aceste moduri pot fi observate cu ajutorul testerelor de diagnoza din ziua de astazi.

Cele mai comune defectiuni pe care proprietarii de masini le invoca in privinta pompelor de combustibil sunt lipsa impulsului de pornire, functionare intermitenta sau pornire greoaie. Primul pas pe care il putem face pentru diagnoza consta intr-un examen vizual.

Astfel, trebuie vazuta diagrama pompei de combustibil, pentru a vedea parametrii in care aceasta functioneaza. Aici, trebuie stiut ca toate sistemele de injectie de combustibil si de pompare sunt prevazute cu senzori de presiune, ce pot fi analizati cu ajutorul unui scaner.

In primul rand, analizati bine codurile si vedeti daca acestea comunica cu restul modulelor. Daca unele dispozitive de scanare nu sunt capabile sa citeasca datele de pe toate modulele, cele mai performante pot efectua o diagnoza completa, pentru intreg autovehiculul, la o simpla apasare de buton.

Leave a Reply