Alegerea corectă a domeniilor de internet

Pentru cei care nu stiu, domeniul este numele site-ului, sau adresa la care locuiesti in mediul online. E ceea ce vor scrie utilizatorii in address bar pentru a ajunge pe site-ul tau.

Ok. Acum ca am lamurit ce este un domeniu haideti sa va prezint si trasaturile unui domeniu bine ales.

1. Sa fie scurt

Un domeniu bun trebuie sa fie scurt si de regula sa fie format dintr-un singur cuvant. Prin scurt ma refer la numarul de caractere folosite. Nu exista o regula referitoare la numarul de caractere din care sa fie format un domeniu, dar eu consider ca sub 10 ar fi ideal. Oricum cu cat are mai putine caractere cu atat mai bine.

De exemplu sport.ro e un domeniu foarte bun, e scurt si probabil foarte valoros. sportzilnic.ro e si el bun, dar nu la fel de bun ca primul. Iar sportultauonlinezidezi.ro cum vi se pare? Eu zic ca e un nume prost ales.

2. Usor de retinut

Trebuie sa intelegem ca marea majoritate a utilizatorilor de internet nu folosesc optiunea de bookmark, ei se limiteaza la memorarea site-urilor pe care le viziteaza. Deci, daca un domeniu este usor de retinut vizitatorii se vor intoarce. Cu toate ca qwkj.ro este un domeniu scurt, el nu este memorabil. Ideal (nu neaparat obligatoriu) ar fi pentru un domeniu sa fie usor de memorat.

3. Usor de scris

Nu cred ca va doriti ca vizitatorii vostrii sa scrie gresit adresa site-ului vostru. In loc sa ajunga la voi poate sa ajunga la concurenta. Nu uitati, cu cat e mai usor de scris si de pronuntat cu atat va fi mai usor de retinut.

4. Sa nu contina cifre sau liniute (-)

De ce? Pentru ca numerele sunt foare usor de confundat datorita faptului ca exista posibilitatea dubla de a le scrie. Exemplu: hi5.com sau hifive.com.
Iar liniutele sunt foarte usor de neglijat. Majoritatea utilizatorilor uita sa le mai tasteze. In loc sa intre pe sport-online.ro pot ajunge foarte usor pe sportonline.ro. Uite asa ai pierdut un vizitator.
Ideal ar fi sa evitati folosirea cifrelor si liniutelor.

5. Sa aiba extensia .ro

In general vizitatorii nu prea dau atentie la tld-ul site-urilor. Sa presupunem ca ai un site sau blog cu retete culinare si anume retete.info. E scurt, usor de scris si de retinut, dar ii lipseste ceva. Tu scrii in romana si te adresezi romanilor. Asta considera si vizitatorii tai. Logica lor asociaza retete.info cu retete.ro. In acest fel exista o mare posibilitate ca utilizatorii sa tasteze .ro in loc de .info si asa ai mai pierdut un vizitator.

6. Sa fie sugestiv

Haideti sa facem un mic exercitiu. Sa zicem ca vreti sa aflati distributia unui film oarecare. Nimic mai simplu, cautam pe Google titlul filmului respectiv. In serp (pagina cu rezultatele cautarii) vom gasi date despre filmul cautat pe urmatoarele 2 site-uri: procinema.ro si pe ionica.ro.
Pe care veti intra ? Eu zic ca pe procinema.ro. De ce? Pentru ca primul domeniu imi sugereaza ca acest site este despre filme si este foarte probabil sa gasesc pe el ceea ce caut.
Deci, ar fi ideal ca domeniul ales sa fie defapt si un cuvant cheie. Atat pentru vizitatori cat si pentru motoarele de cautare domeniul face referire la continutul sau.

7. Usor de branduit

Un domeniu usor de branduit trebuie sa fie usor de scris, de pronuntat, de retinut, sa aiba ceva care sa atraga. Nu trebuie sa fie neaparat sugestiv daca deja are notorietate pe nisa abordata. Un exemplu in acest sens ar fi imdb.com. Cand spui imdb deja te gandesti la filme. Nu cred ca exista vreun cinefil care sa nu fi auzit de el. La fel si cu Facebook.com. Cand spui Facebook deja te gandesti la retea de socializare.

Cam acestea ar fi caracteristicile unui domeniu bine ales. Daca nu le intruniti pe toate nu va faceti griji. Nici eu nu le intrunesc pe toate si pot dormi linistit. 🙂 Cateva dintre domeniile prezentate mai sus nu intrunesc toate aceste trasaturi si cu toate acestea sunt site-uri de succes (Facebook.com, sport.ro, imdb.com).

PS: o parte din domeniile folosite in exemple sunt fictive.

Leave a Reply