Tehnologia touchscreen este folosita intens in ultimii ani de catre marii producatori de telefoane mobile. Aceasta tehnologie a aparut pe piata la inceputul anilor 70 si a fost practic imbunatatita an de an. Trebuie de la bun inceput precizat ca in functie de tehnologia pe care se bazeaza, exista doua tipuri de touchscreen-uri, cel rezistiv si cel capacitiv.
Ecranul rezistiv presupune mai multe straturi de plastic, iar semnalul este inregistrat prin atingerea dintre acestea, la apasarea cu degetul, creandu-se o conexiune electrica. Cele cu ecran rezistiv pot fi utilizate, de asenenea, cu un stylus. HTC este printre producatorii care folosesc un ecran rezistiv.
Touch-ul capacitiv reprezinta un ecran de sticla cu un material conductiv transparent. Deoarece si corpul uman este un bun conductor de electricitate, atingerea cu degetul declanseaza rapid un camp electric si inregistreaza in acelasi timp locatia exacta. iPhone foloseste un astfel de touchscreen telefon.
In cazul ecranelor de tip capacitiv, este obligatoriu sa fie utilizat degetul. In ceea ce priveste ecranul de tip rezistiv, acesta este mult mai ieftin, ceea ce duce automat la un cost mult mai mic al produsului finit. Este foarte greu de spus care este mai bun si alegerea tine strict de fiecare utilizator in parte.
Cati dintre dumneavoastra stiu ce reprezinta un touchscreen si care sunt cele mai importante lucruri ce trebuie respectate in alegerea acestuia? Raspunsul este simplu: extrem de putini utilizatori stiu ce sunt touchscreen-urile.
Trebuie bineinteles stabilite in alegerea tipului de touch si elementele cheie de care trebuie sa tinem cont in alegerea acestuia. Dimensiunea ecranului este foarte importanta. Evident, daca trebuie sa atingeti cu degetul sau cu un stylus ecranul, este de preferat ca acesta sa aiba niste dimensiuni generoase, care sa va permita o manevrare cu usurinta.
Cu cat acesta este mai mare si mai luminos cresc si cerintele in privinta bateriei. Multi dintre utilizatori de telefoane smart s-au plans de durata de viata relativ mica a bateriei. Logic, la ce bun un telefon cu touch, daca mai tot timpul sta inchis?
Asa ca, atunci cand veti alege un smartphone, nu va lasati pacaliti de frumusetea lui si cautati sa cereti cat mai multe detalii tehnice legate in special de durata bateriei, in diverse tipuri de functionare a dispozitivului. Oricat de estetic ar fi un touchscreen, aveti nevoie neaparat de suport pentru utilizarea sa. Acest suport se traduce practic prin diverse aplicatii, iar acestea nu pot sa functioneze daca lipseste un sistem de operare.
Astazi cei mai multi producatori isi bazeaza smartphone-urile pe sisteme de operare pentru care exista deja foarte multe aplicatii, unele fiind special create pentru touchscreen. Sensibilitatea ecranului si mai ales timpul de raspuns sunt alti factori foarte importanti in alegerea unui telefon cu touchscreen.
Multe branduri de telefonie mobile se lauda cu foarte multe touchscreen-uri, insa acestea au timpi foarte mari de raspuns la atingere, aceasta provocand un disconfort utilizatorului si totodata poate deveni extrem de neplacut in cazul unei utilizari pe termen extrem de lung.
In concluzie trebuie sa cantariti bine alegerea unui telefon cu ecran tactil si sa va bazati mai mult pe eficienta, decat pe estetica.