Cum sa faceti fata simptomelor cand suferiti de cancer?

Cele mai multe persoane bolnave de cancer care sunt intrebate despre moarte, spun ca isi doresc o moarte linistita si fara durere. Acest lucru este posibil daca persoana este bine ingrijita si primeste tratamentul de care are nevoie. Toate acestea fac ca gandul la moarte sa fie mai putin infricosator.

Daca suferiti de cancer si va aflati in spital pentru tratament trebuie sa stiti ca medicii si asistentele medicale fac tot ce le sta in putere pentru a controla simptomele pe care le aveti si pentru a va simti confortabil. Centrele de ingrijiri paleative ofera suport, ajutor si confort pentru pacienti si pentru familia/ prietenii acestora. Ingrijirea se refera la nevoile fizice, emotionale, psihologice si spirituale.

Durere
Unii oameni care au cancer nu acuza dureri. Dar daca aveti dureri acest lucru poate fi stresant si terifiant. Multe persoane cred ca vor suferi pana la final, ca timpul ramas va insemna doar durere. Isi fac griji ca nu pot controla durerea si nici efectele secundare ca somnolenta, dependenta de medicamente si pierderea controlului. Dar de obicei medicii si asistentele pot controla durerea si alte simptome, fara efecte secundare deranjante.

Daca acuzati dureri, trebuie sa vorbiti despre acestea cu persoana care va ingrijeste. Spuneti-i ca va este frica de durere astfel incat sa va poata ajuta in mod corespunzator. Controlarea durerilor este mult mai usoara daca luati analgezice in mod regulat, imediat ce simtiti durere. Daca nu luati analgezice, va fi nevoie de mai mult timp ca sa puteti tine durerea sub control.

Pierderea poftei de mancare
Cei aflati in statii avansate ale unei boli incurabile isi pierd adesea pofta de mancare. Lucrul acesta se intampla de obicei in ultimele saptamani de viata. Asta se poate intampla din cauza unor simptome ca durerea, boala sau lipsa aerului. Va puteti simti prea obosit sau prea satul ca sa va deranjati sa mancati mult. Sau poate ca pur si simplu nu mai este necesar sa mancati atat de des.

Procesele din corpul dumneavoastra incetinesc pe masura ce boala avanseaza. Corpul nu mai poate digera mancarea aas cum a facut-o pana acum. Daca va aflati in aceasta etapa, mancati atunci cand puteti. Nu trebuie sa va fortati sa mancati, chiar daca cei din jur va pot presa sa mancati mai mult. Este important sa le spuneti ca va simtiti inconfortabil daca fac presiuni asupra dumneavoastra. Puteti sa le comunicati ca nu va este foame si ca va simtiti mai bine daca nu mancati. Daca puteti in schimb, e bine sa beti lichide (apa, ceai). In ultimele zile de viata rareori oamenilor li se face foame. Mancarea si lichidele pot deveni eforturi prea mari pentru ei.

Funerare ieftine va sta la dispozitie pentru pompe funebre Bucuresti, servicii funerare la cele mai mici preturi

Leave a Reply