Exerciții de logopedie pentru copii pe care le poți încerca acasă cu micuțul tău

Specialiștii în psihologie susțin că dezvoltarea abilităților psihice și a personalității copiilor depinde inclusiv de vorbire. Așadar, acesta nu doar că este principalul mod de a comunica, ci contribuie foarte mult și la formarea propriei individualități mentale pentru copii. De aceea, situațiile în care micuții întâmpină dificultăți în vorbire trebuie tratate cu seriozitate și cea mai recomandată măsură, într-un astfel de caz, este apelarea la un logoped pentru copii.

Asta nu înseamnă, însă, că nu poți încerca și acasă câteva exerciții de logopedie care să contribuie la îmbunătățirea pronunției cuvintelor.

Iată câteva exemple de logopedie prin jocuri și exerciții pe care să le faci cu copilul tău:

 • Stați împreună în fața unei oglinzi și încercați să scoateți limba cât de mult puteți. Apoi, învață-l pe cel mic să îndrepte limba (scoasă) în sus, în jos, la stânga și la dreapta.
 • Învățați să faceți cercuri cu limba scoasă.
 • În timpul spălării pe dinți, învățați să atingeți cu limba fiecare dințișor în parte.
 • Ungeți-vă buzele cu miere și apoi învățați să le lingeți circular;
 • Învățați să imitați sunete de animale (cocoșul – cucurigu, broasca – oac-oac, calul etc.).
 • Învățați să vă acoperiți alternativ buza de sus cu cea de jos și invers.
 • Învățați să ridicați și să coborâți mandibula, iar mai apoi să o mișcați spre stânga și spre dreapta.
 • Învățați să formați o pâlnie cu gura, ca la pronunțarea literelor „o” și „u”.
 • Strângeți buzele și suflați aerul cu putere, ca la pronunțarea sunetelor „b” și „p”.
 • Imitați căscatul.
 • Încercați câteva exerciții de gimnastică respiratorie pentru găsirea unui echilibru între inspir și expir. Pentru inspirație, mirosiți o floare, iar pentru expirație suflați o pană.

De ce să apelezi la un logoped pentru copii?

Deși este extrem de important ca părinții să se implice activ în corectarea problemelor de pronunție pe care copilul le are – prin exerciții de logopedie făcute împreună, acasă – ajutorul de specialitate, primit de la un logoped, se poate dovedi o necesitate absolută pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Fiecare program de logopedie este adaptat în funcție de vârsta și dificultățile pe care le întâmpină copilul în vorbire, precum și în funcție de nevoile pe care acesta le are pentru a depăși problemele de comunicare. Iar toate aceste lucruri nu pot fi stabilite decât de către un specialist.

În București, de exemplu, sunt foarte mulți terapeuți care oferă ședințe de logopedie, inclusiv la domiciliu.

Apelarea la un astfel de specialist îl poate ajuta pe cel mic nu doar să învețe pronunția corectă a literelor, ci și să își corecteze greșelile în vorbire, scriere, citire sau, după caz, de înțelegere a textului.

Așadar, ai toate motivele să-ți pui încrederea în serviciile unui logoped la domiciliu, pentru că este, probabil, singura șansă de a afla care sunt cele mai indicate exerciții de logopedie pentru copilul tău și de a îndrepta, astfel, în cel mai corect mod, problemele de vorbire ale acestuia.

Leave a Reply