Gazprom a anuntat faptul ca livrarile de gaze catre Republica Moldova vor fi sistate de la 1 Decembrie. Situatia se schimba doar daca isi achita datoriile

Guvernul de la Chisinau are mari probleme in ceea ce priveste primirea gazelor de la societatea rusa Gazprom. Acestia au anuntat ca livrarea gazelor se va sista de la 1 decembrie daca datoriile nu vor fi platite integral. Datoriile s-au acumulat din contractele lunilor septembrie si octombrie. Negocierea dintre cele doua parti este pe o ata foarte fina, mai ales din cauza pretului pe care il cere Gazprom pentru un nou contract.

Purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov a declarat ca: „Datoria initiala era de 433 de milioane de dolari, care ulterior din nerespectarea termenelor de achitare a crescut la 709 milioane de dolari. Cu toate acestea, autoritatile de la Chisinau nu vor sa recunoasca aceasta datorie. Daca nu sunt achitate integral livrarile de gaze si, in consecinta, nu va fi semnat un nou contract pentru perioada incepand din 1 decembrie, atunci Gazprom va suspenda furnizarea gazelor.”

Criza gazelor, sustine Serghei Kuprianov, a fost provocata in totalitate de catre autoritati. Dupa parerea lui, lucrurile sunt foarte simple. Din cauza acestei crize, focul vesnic de la Complexul Memorial „Eternitate” a fost deconectat temporar. Pretul gazelor este o mare problema si pentru tara noastra, autoritatile aducand in discutie plafonarea pretului gazelor si energiei electrice. Pe site-ul nstiri.ro puteti gasi si alte informatii si stiri nationale.

Compania rusa Gazprom a propus Republicii o reducere de 25% a pretului pentru livrarile de la 1 decembrie, doar daca se va plati integral datoria. Autoritatile de la Chisinau nu sunt de acord cu aceasta, solicitand o reducere de 50%. Ei considera faptul ca pretul de 790 de dolari la mia de metri cubi este prea mare.

Negocierile au revenit sambata, la Moscova, iar Republica Moldova nu va accepta platirea unui pret mai mare pentru gaze decat alte tari din regiune. Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu declara ca se vor face negocieri intense pentru un pret optim pentru tara lor.

Premierul Natalia Gavrilita a anuntat ca se negociaza cu Ucraina, Romania si Polonia pentru achizitia de gaze in viitorul apropiat. In Republica Moldova s-a instituit stare de alerta pe sectorul energetic, stabilindu-se un set de masuri eficiente si compensatorii pentru toti utilizatorii de gaze.

Flacara de la Complexul Memorial „Eternitate” a fost preluata de catre militarii Companiei Garda de Onoare din cadrul Regimentului de Stat Major „General de brigada Nicolae Petrica”. Aceasta a fost transportata la Muzeul Gloriei Militare din brigada de infanterie „Stefan cel Mare”.

Ministerul Apararii declara faptul ca aceasta masura s-a luat din cauza scaderii presiunii gazelor in tevile de alimentare si a factorilor climaterici precum vantul puternic ce pot provoca stingerea focului. Pot aparea scurgeri de gaze ce pun in pericol securitatea publica. In cadrul site-ului Nstiri.ro puteti afla si alte stiri din aceasta sfera si nu numai.

Leave a Reply