Mana, boala comuna la tomate – remedii

Una din cele mai frecvente boli intalnite la cultura de tomate se refera la mana. Putini stiu ca aceasta boala este cauzata de o ciuperca microscopica, apare si la cartof si necontrolata aceasta poate afecta toata cultura. Cum o combati? Cum o previi?

Din fericire exista sanse de a eradica ciuperca in cauza. In magazinele fitosanitare precum este nuoricum.ro exista produse indicate in astfel de cazuri. Sa intelegem mai intai de toate ce este de facut.

Mana ataca rosiile in orice faza de dezvoltare

Este mai frecventa totusi in faza de parga. Daca este si umiditate foarte mare atunci pe suprafata acestora apare un puf alb, dar nu foarte dens. Este destul de usor de identificat, intrucat apar pete mari, maro spre oliv si acestea evolueaza rapid.

Intr-un magazin seminte legume si produse fitosanitare vei gasi produse destinate acestei situatii. Totusi trebuie de spus ca mana poate fi prevenita sau cel putin trebuie incercat acest lucru. Daca o cultura de tomate a fost afectata de mana, atunci pe acel sol nu se vor mai cultiva rosii vreme de 2 ani. De asemenea, pe solul unde au fost cartofi in ani precedenti nu este indicat sa fie plantate rosii.

Temperatura mediului in care rosiile se dezvolta trebuie controlata, sa fie de pana la 20 de grade in mod constant. Asta pentru ca oscilatiile de temperatura duc la aparitia condensului, ceea ce creeaza mediul perfect pentru bol diverse, printre care si mana.

In cazul culturilor deja afectate, toate frunzele vor fi distruse. Este benefica de asemenea irigarea prin picurare, mai degraba decat prin aspersie, pentru ca sunt reduse sansele de infecatare si deci de favorizare a bolii.

Cum combati chimic mana rosiilor

Pentru a scapa de aceasta ciuperca vor fi aplicate tratamente specifice, fie pe camp sau in sera sau solar. Produsul cu care vor fi stropite culturile poate fi ales in functie de faza de dezvoltare a plantei.

Exista mai multe tipuri de produse eficiente – Bravo, Captan, Alcupral printre altele. La Nu Oricum regasim spre exemplu fungicid polivalent, util in cazuri diverse, inclusiv la tomate.

Pentru eficienta dovedita, trebuie respectate toate indicatiile asa cum sunt ele mentionate de producator, cu pauze intre aplicari, o schema de tratament studiata. Concret, la tomate este indicata urmarea unui astfel de tratament maxim 2 zile in interval de 7 zile intre aplicari, incepand cu perioada de vegetatie si pana la coacere deplina.

Afla ce este eficient si ce poti sa cumperi pentru mana din cadrul paginii oficiale nuoricum.ro.

Leave a Reply