In magazinul Iiana puteti gasi o gama foarte variata de rochii traditionale superbe, insa va recomandam sa cititi si despre ceea ce a stat la baza crearii lor si anume ia.
Culorile au o importanta deosebita in portul popular romanesc si sunt specifice zonei geografice in care a fost creata bluza. Ele sunt, de asemenea, adaptate varstei persoanei careia ii este destinata bluza, dar si statutului sau social.
O bluza bogat decorata, cu ornamente de matase, cu perle sau alte aplicatii valoroase, este permisa in timpul sarbatorilor, ca haina de duminica pentru participarea la Liturghie.
Mentalitatea taranului si realismul sau pur il determina sa-si creeze hainele pentru evenimente majore, nastere, botez, casatorie, inmormantare. Totul este pastrat “in camera mare”, intr-o atmosfera religioasa, sacra, imbalsamata cu busuioc.
Culorile ofera detalii despre portul popular: albastrul si griul metalic sunt folosite pentru a simboliza apa si raurile, iar campurile sunt verzi, in timp ce rosul si maroul reprezinta pamantul si fertilitatea acestuia.
In regiunea noastra, creatiile manuale vorbesc calitati specifice artei populare din patrimoniul nostru, de un gust foarte rafinat, pasiunea pentru geometrie, stil motive populare si note subtile de culoare si, in acelasi timp discrete.
In cursul vacantelor am vizitat mai multe institutii de conservare a traditiilor, de exemplu: Centrul de Traditii Bucovina, Muzeul Satului Bucovina, Muzeul de Istorie si alte locuri pline de traditie. Am descoperit si am admirat o varietate de bluze romanesti care sunt nepublicate datorita culorilor si cusaturilor, modelelor si varstei lor.
La Hanul Domnesc am participat la o expozitie de ii, care prezinta replici de dosare pastrate in marile muzee ale lumii: New York Metropolis, Muzeul de textile din Toronto, Muzeul de Textile din Lyon si Muzeul Etnografic de la Geneva. Arhitectul Ioana Corduneanu a organizat o scoala de bluze romanesti care putea fi vazuta ca un “maraton” de weekend. Aceasta scoala a permis decriptarea camasii, aceasta capodopera a designului colectiv.
Ca parte a evenimentului au fost exemplificate tehnici de cusut specifice anilor 1850-1918, realizarea compozitiilor tehnice, organizatorice, cromatice, dar si realizarea propunerilor armonioase. Aceste tehnici au fost exemplificate de cei 34 de designeri care au prezentat bluzele.
Dupa documentare am constatat ca culorile predominante ale regiunii noastre din Suceava sunt negru si rosu care ar putea reprezenta etericul, viata, moartea si pasiunea.
In plus, am realizat o multime de desene si am cusut pe modele traditionale de panza, cu ajutorul unui creator popular din zona Solonet, un mic sat situat la 30 km de Suceava.
In primul rand, i-am pus intrebari cu privire la modelele specifice ale satului sau si ale satelor vecine. Ne-a prezentat cateva dintre aceste creatii si chiar ne-a imbracat cu bluzele colectiei. Culorile bluzei erau foarte stralucitoare si reprezentau zona Solonetului.
In plus, ne-a facut o scurta istorie a bluzei Bucovinei purtate in functie de evenimentele vietii.
La final, ne-a aratat cum se coase si chiar ne-a invatat cum sa o facem, ca ucenicii tineri. Asa am ajuns pasionati de rochii traditionale pe care le-am gasit in linkul de mai sus.